Het kabinet nam in juni 2022 het besluit om een nieuwe balans te creëren tussen het belang van een internationale luchthaven voor Nederland en de kwaliteit van de leefomgeving, specifiek voor omwonenden. Daarvoor moet de geluidsoverlast rond de luchthaven flink worden teruggedrongen. Dat doet het kabinet via de Balanced Approach procedure. Daarnaast werkt het kabinet aan een nieuw stelsel met regels voor geluid en uitstoot in de toekomst.
Balanced Approach
Het kabinet wil de geluidshinder rondom Schiphol aanpakken en tot een nieuwe balans komen tussen het belang van de leefomgeving voor omwonenden en het belang van de luchthaven. Daarvoor worden Europese regels gevolgd; de balanced approach-procedure.
Lees meer over de Balanced Approach procedure.
Nieuw stelsel met regels voor geluid en uitstoot
Het kabinet wil ook in de toekomst de balans houden tussen een gezonde leefomgeving en een economisch florerende luchthaven. Daarom komt er een nieuw stelsel met regels voor geluid en uitstoot waar Schiphol aan moet voldoen.
Lees meer over het nieuwe stelsel voor geluid en uitstoot.
Isolatieregeling
In februari 2022 kondigde het kabinet een nieuwe isolatie- en uitkoopregeling aan. In de gebieden rondom Schiphol waar de geluidsoverlast het hoogste is, worden woningen geïsoleerd. Het gaat daarbij om gevelisolatie, het afdichten van kieren, het plaatsen van dikkere of dubbele ruiten en betere isolatie van het dak.
Het kabinet belast de kosten door aan de luchtvaartsector. Lees meer over de geluidisolatieregeling Schiphol.
Geluidadaptief bouwen
Daarnaast investeert het kabinet in nieuwe ideeën en plannen voor bouw en inrichting van de omgeving rond Schiphol. Eén van de manieren om de leefomgeving te verbeteren en geluidshinder te verminderen, is door innovatief te bouwen. Met onder meer het gebruik van schuine daken die geluid weerkaatsen kan het geluid van vliegtuigen in woningen en tuinen fors worden verlaagd. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten (2023) van AMS Institute en TU Delft naar geluidadaptief bouwen.
Het onderzoek krijgt een vervolg in de vorm van geluidadaptief ontworpen huizen (een ‘living lab’) waar mensen wonen. Daarvoor onderzoeken het Rijk en de regio (de Novex partijen) verschillende locaties. De resultaten van de pilot kunnen voor de hele Schipholregio gunstige mogelijkheden bieden.
Nadeelcompensatieregeling
Omwonenden van Schiphol in de gemeenten Uithoorn, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Amstelveen komen mogelijk in aanmerking voor compensatie wegens 'gederfd woongenot'. Het gaat om mensen die in de periode van november 2017 tot en met oktober 2019 in de buurt van een handhavingspunt woonden waarvan de grenswaarde voor geluid is overschreden.
Meer informatie is te vinden via nadeelcompensatieregeling Schiphol.
Minder hinder programma
Schiphol werkt samen met andere partijen in de luchtvaarsector aan het ‘Minder hinder plan’. Dit plan is in 2019 opgezet en bevat praktische maatregelen die de overlast voor omwonenden aanpakken. Het programma van Schiphol en LVNL is in uitvoering. Het wordt daarnaast steeds verder aangevuld met nieuwe maatregelen.
De maatregelen zijn te vinden op Minderhinderschiphol.nl.