Advies Commissie MER: Onderzoek meer mogelijkheden voor verbetering leefomgeving Schiphol

Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage over de Notitie Reikwijdte en Detail (NRD) aan de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Een van de stappen in het wijzigen van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB) is het opstellen van een milieueffectrapportage (MER). Daarin worden de milieueffecten van de wijzigingen in kaart gebracht, zodat deze goed kunnen worden meegenomen in de besluitvorming over het LVB. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) beschrijft de opzet en de uitgangspunten voor de MER. De commissie heeft nu advies uitgebracht over de NRD.  

Het advies

De Commissie voor de milieueffectrapportage adviseert de minister om meer oplossingen te onderzoeken voor geluidhinder, luchtkwaliteit en het klimaat. De Commissie raadt aan om een extra optie te onderzoeken die de geluidhinder verder vermindert. Ook adviseert de Commissie om de gevolgen voor de luchtkwaliteit en het klimaat zo duidelijk mogelijk te maken.

Hoe gaat het verder?

De minister komt met een reactie op het advies in een zogenoemde reactienota. In de reactienota vragen we ook de mening van de MRS, BRS en de sectorpartijen. Naar verwachting is de reactie in het najaar klaar.

 

Luchthavenverkeerbesluit Schiphol

Met het wijzigen van het LVB wordt de rechtspositie voor omwonenden hersteld. Ook worden de maatregelen van de balanced approach-procedure erin vastgelegd. Met de maatregelen uit die procedure dringen we de geluidsbelasting terug.

Meer informatie over het advies is te vinden in de Kamerbrief en op de website van de commissie.