Een expertgroep adviseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om aanvullend onderzoek te doen naar de effecten van luchtvaart op de luchtkwaliteit. De expertgroep onderschrijft de resultaten uit de huidige onderzoeken, maar mist een systematische analyse, en ook een overkoepelende onderzoeksvraag. De conclusies van de expertgroep zijn vrijdag met de Tweede Kamer gedeeld.
Expertgroep wil onderzoek uitbreiden
De expertgroep vindt dat de huidige onderzoeken onvoldoende onderbouwen waarom bepaalde stoffen en bronnen wel en niet zijn onderzocht. Ook mist de expertgroep een aantal stoffen in de onderzoeken die een bewezen invloed hebben op de gezondheid. Bovendien zouden de onderzoeken uitgebreid moeten worden met de effecten van militair vliegverkeer, wegverkeer en andere bronnen op de luchthaven die van invloed zijn op de luchtkwaliteit.
Ministerie IenW aan de slag met aanbevelingen
Het ministerie van IenW erkent het oordeel van de expertgroep en gaat aanvullend onderzoek doen. IenW wil controleren of de eerdere onderzoeken kloppen en goed op elkaar aansluiten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de gekozen stoffen en bronnen echt belangrijk zijn voor de lokale luchtkwaliteit in een bepaald gebied. Dit kan nu beter dan toen de onderzoeken werden uitgevoerd, omdat er meer wetenschappelijke informatie beschikbaar is. Als uit het onderzoek blijkt dat belangrijke stoffen in de eerdere onderzoeken onterecht zijn weggelaten, wordt bekeken of er extra stappen nodig zijn. Zo wil IenW beter begrijpen hoeveel invloed de luchtvaart heeft op de kwaliteit van de leefomgeving rondom de luchthavens.
Zorgen over luchtkwaliteit
In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de bijdrage van luchtvaart aan de luchtkwaliteit. Dit is ook de aanleiding geweest voor een aantal onderzoeken dat in opdracht van het ministerie van IenW is uitgevoerd. Uit de onderzoeken volgde dat de bijdrage van luchtvaart op de lokale luchtkwaliteit voor een aantal stoffen beperkt lijkt te zijn. Tegelijkertijd blijven er maatschappelijke zorgen over de luchtkwaliteit. Daarom heeft het ministerie een onafhankelijke expertgroep gevraagd om de vier onderzoeken te beoordelen die in december 2023 en september 2024 naar de Kamer zijn verstuurd.