Maatregelenpakket voor minder vliegtuiggeluid Schiphol bekend

Het plan waarmee het kabinet het vliegtuiggeluid rond Schiphol wil verminderen en de rechtsbescherming van omwonenden wil herstellen, is bekend.

Het bekijken en toetsen van alle reacties uit de aanvullende raadpleging van mei jl. leidde tot een definitief pakket. Dit pakket wordt nu voor advies aan de Europese Commissie voorgelegd.

Het maatregelenpakket

Het plan bestaat uit zes maatregelen die zorgen voor minder vliegtuiggeluid in de omgeving van Schiphol. De maatregelen zijn:

  • Stillere toestellen in de nacht
    KLM gaat hun stilste toestellen in de nacht inzetten
  • Gebruik van Schiphol duurder
    Lawaaiige vliegtuigen gaan meer betalen voor het gebruik van Schiphol
  • Nieuwe vliegtuigen
    Luchtvaartmaatschappijen vervangen een deel van hun vliegtuigen door nieuwe vliegtuigen, die minder geluid maken
  • Weren lawaaiige toestellen in de nacht
    Vliegtuigen moeten aan strengere geluidsnormen voldoen om tussen 23.00 – 07.00 uur te mogen landen en opstijgen op Schiphol
  • Minder vluchten in de nacht
    Maximumaantal nachtvluchten gaat naar 27.000 per jaar (was 32.000)
  • Lager totaal aantal vluchten
    Het kabinet kiest er nu voor om in de aanvullende notificatie een bandbreedte van 475.000 - 485.000 vluchten op te nemen. Waar het maximale aantal vluchten precies op uitkomt, wordt momenteel nagerekend. Meer duidelijkheid over deze controle verwachten we in het najaar.

Vastleggen in Luchthavenverkeerbesluit

De Europese Commissie komt met een advies over de manier waarop het kabinet de balanced approach-procedure heeft doorlopen. Daarna neemt het kabinet een definitief besluit over de maatregelen en wordt het aantal vluchten vastgelegd in een Luchthavenverkeerbesluit (LVB).

Dan gelden er weer actuele regels waar omwonenden zich op kunnen beroepen. Ook kan het aantal vluchten overdag en ’s nachts dan niet meer doorgroeien naar de aantallen van voor de coronajaren.

Het kabinet streeft ernaar om de maatregelen per november 2025 in te laten gaan.

Evaluatie van het maatregelenpakket

Als het pakket een jaar van kracht is, evalueert het kabinet de effecten ervan. Daarna besluit het kabinet welke verdere stappen gezet moeten worden. De resultaten van het onderzoek naar een (gedeeltelijke) nachtsluiting van Schiphol zullen daarbij worden betrokken.

Lees meer over het maatregelenpakket in de kamerbrief en in het persbericht op Rijksoverheid.nl.