Ministerie van IenW onderzoekt of proef met medische drones van start kan gaan

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is een procedure gestart om te kijken of  ANWB Medical Drones toestemming kan krijgen voor testvluchten met drones tussen de Isala- ziekenhuizen in Meppel en Zwolle.

De ANWB diende  een aanvraag in voor een zogeheten uitzonderingsgebied. Dat is een tijdelijk gebied in het luchtruim dat gebruikt wordt om testen of experimenten mogelijk te maken met onbemande luchtvaartuigen zoals drones.  

Uit het zicht

De  vlucht zal worden uitgevoerd door een piloot op afstand uit het zicht (BVLOS). Een BVLOS-vlucht is alleen toegestaan als aan  veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan. Zo moet je uit de buurt van ander luchtverkeer blijven. Om een uitzonderingsgebied voor een BVLOS-vlucht te kunnen aanwijzen, moeten maatregelen worden genomen om de veiligheid van het luchtverkeer te borgen. Dat gaat in nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen. Behalve IenW, de ANWB en de Isala Klinieken zijn dat KPN en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

In het testgebied willen de samenwerkende partijen uitwijzen of drones de zorg in Nederland kunnen ontlasten. Bij een succesvolle proef wil de ANWB ook elders in Nederland drones inzetten voor medisch-logistiek vervoer.  Met behulp van de laatste technologieën en procedures gaan de betrokken partijen ook onderzoeken of het mogelijk is bemande en onbemande toestellen veilig in hetzelfde luchtruim te laten vliegen. IenW wil leren van deze ontwikkelingen om uiteindelijk dergelijke maatschappelijke toepassingen met drones op grotere schaal mogelijk te maken, ook buiten de medische zorg.

De aanvraag past in het zogeheten Kader voor testen en experimenten met onbemande luchtvaart (drones) van IenW. Met dat kader stimuleert het ministerie de doorontwikkeling van onbemande luchtvaart in Nederland op een veilige manier.